DSC_5659Treibhaus

Een Duitse werknemer geeft uw bedrijf een Duitse uitstraling
Werknemers in Duitsland

De voordelen van een Duitse arbeidsovereenkomst

Het in dienst hebben van een Duitse werknemer kan het zakendoen in Duitsland bevorderen. Een Duitse werknemer is vertrouwd met de Duitse taal en cultuur van zakendoen en geeft uw bedrijf een Duitse uitstraling.

Het is doorgaans zinvol om een werknemer die in Duitsland woont en werkt een arbeidsovereenkomst conform Duits recht aan te bieden. De werknemer zal dit uiteraard op prijs stellen. Maar ook voor de Nederlandse werkgever heeft dit zo zijn voordelen. Stel dat het tussen de werkgever en de werknemer tot een arbeidsrechtelijk geschil komt. Dan kan de werknemer een dagvaarding bij een Duitse rechtbank voor arbeidszaken indienen. Wanneer de werkgever de werknemer wil dagvaarden, dan is hij conform de Europese Verordening (EU) nr. 1215/2012 zelfs verplicht om dit in Duitsland te doen. Dan is het dus zinvol wanneer de Duitse rechter uitspraak kan doen over een arbeidsovereenkomst conform Duits recht.

Bovendien is het Duitse ontslagrecht soepeler geregeld dan het Nederlandse. Een ontslagvergunning zoals in Nederland kent het Duitse arbeidsrecht niet. In Duitsland wordt er een onderscheid gemaakt tussen een regulier en een buitengewoon ontslag. In beide gevallen dient de werkgever het ontslag schriftelijk aan te zeggen. Bij een regulier ontslag moet de werkgever de wettelijke respectievelijk de in de individuele arbeidsovereenkomst vastgelegde opzegtermijn in acht nemen. Het buitengewoon ontslag is een ontslag op staande voet. Voorwaarde voor ontslag op staande voet is het bestaan van een voldoende belangrijke reden. Wanneer het bedrijf meer dan tien werknemers in dienst heeft en afhankelijk hoe lang de werknemer bij het bedrijf werkzaam was, kan het zijn dat de werknemer wettelijke ontslagbescherming geniet. In dat geval worden er aanvullende voorwaarden aan het ontslag van een werknemer gesteld.

Wilt u meer weten over een Duitse arbeidsovereenkomst? Neem dan gerust contact op met een Nederlandstalige advocaat van Lutze Rechtsanwälte.

 

De volgende rechtsgebieden zijn voor dit thema relevant

Overige thema’s